De 7 persoonlijkheden autorijders

Er zijn 7 types autorijders gedefinieerd. Te weten:

1. De leerkracht: andere medeweggebruikers laten weten wat ze verkeerd doen of hebben gedaan. Je bent een echte docent in het verkeer. Je bent bereid de andere automobilist op de weg te helpen, de verkeersregels weet jij als geen ander. En je denkt dat feedback geven geen kwaad doet.

2. De betweter: je hebt altijd gelijk. Dat vind je zelf in ieder geval. Je weet altijd alles beter en de medeweggebruikers zullen dat merken ook. Je bent er van overtuigd dat je omringd bent door incompetente nietsnutten en je “verlaagt” je door tegen andere te schreeuwen terwijl je zelf veilig in je auto zit.

3. Het competitiebeest: jij ziet de weg als racebaan. Als jij ziet dat je ingehaald gaat worden, dan geef je snel extra gas bij, om te voorkomen dat je ingehaald gaat worden. En je bent iemand die de gaten dicht rijdt om te voorkomen dat je wordt ingehaald. Jij bent de winnaar op de weg!
Het verkeer is geen wedstrijd, je zult er niets mee winnen. Ontspan en gebruik je cruise control wat vaker!

4. De straffer: rechtvaardigheid is een eigenschap van jou. In het verkeer kan jij ook moeilijk je principes los laten. Wil graag de andere weggebruiker op de hoogte stellen van zijn/haar wangedrag. Slecht rijgedrag en niet houden aan de verkeersregel straf je direct af. Het liefste laat je de automobilist stoppen zo dat dit niet nog eens kan gebeuren.

5. De filosoof: Je bent een kei in het bedwang houden van je eigen gevoelens en emoties. Je blijft je zelf en kalm. Hoe slecht anderen ook rijden. Zelfs als het echt onverantwoord is accepteer je het rijgedrag van de andere verkeersdeelnemer. 

6. De ontwijker: je laat het ‘slechte’ rijgedrag van andere automobilisten graag links liggen, je neemt het niet persoonlijk en het trekt je al zeker niet aan. Je probeert de confrontatie te voorkomen met ‘misdragende’ weggebruikers.

7. De ontsnapper: je bent met hele andere zaken bezig dan met het verkeer. Muziekje op, het liefste een tandje harder, bellen, appen, social media. Je vindt het een strategie om in de eerste plaats niet gefrustreerd te raken. Je beperkt je tot geselecteerde relaties zodat je je niet hoef te bemoeien met andere weggebruikers. Je laat anderen wel schelden en tieren. Zen is een van jouw eigenschappen.

Nu rest de vraag wat voor type automobilist jij bent? En wat doe je er zelf aan om het verkeer veiliger te maken?

Het gedrag van automobilisten kan gevaarlijker rijgedrag tot gevolg hebben


Gevaarlijk rijdragDe manier waarop wordt omgegaan met de eigen gevoelens, de onzekerheid en met het gedrag van andere weggebruikers spelen een rol wanneer er sprake is van aanraking met andere verkeersdeelnemers.

„De weg wordt maar zelden gezien als een sociale omgeving waarin fatsoen een rol speelt. Dit onderzoek naar veiligheid op de weg toont aan dat veel bestuurders andere auto's zien als anonieme machines in plaats van als voertuigen met mensen van vlees en bloed”, vertelt dr. Chris Tennant „We roepen bestuurders dan ook op om eens na te denken over hun invloed op het gedrag van anderen. Uit dit onderzoek blijkt dat agressief en offensief rijgedrag van een bepaalde bestuurder een kettingreactie tussen andere weggebruikers kan veroorzaken. Daardoor kunnen uiteindelijk gevaarlijke situaties en zelfs ongevallen ontstaan, terwijl de aanstichter al lang uit beeld is. We hebben dus allemaal de verantwoordelijkheid om de kettingreactie op de weg te stoppen.” 

Door de 7 rijpersoonlijkheden zijn wegetiquette belangrijk om het verkeer in goede banen te leiden en dus veiliger te maken.
Met andere woorden: Blijf bij met de verkeersregels en voorkom kettingreacties op het gedrag van andere weggebruikers!

Wat kan je doen om het verkeer veiliger te laten worden? 

Tips voor veiligere rijden
Onderweg ben ik offline!  Tweet, chat, like & DRIVE  100% BOB 0% op

- Zet je telefoon eens op vliegtuigstand, of laat je telefoon tijdens het rijden in je tas zitten, dan word je minder snel afgeleid. Voorkom dat je in de verleiding komt om tijdens het rijden even op je telefoon te kijken, op deze manier ben je meer met de weg en het verkeer bezig en zo voorkom je ongelukken.
- Laat alleen in gevaarlijke situaties op de weg van je horen! Je hebt die toeter niet voor niets. Ga het vooral niet overdrijven, anders ben je in no time een ander type autorijder.
- Bob jij of bob ik? Heb je een feestje, spreek dan op voorhand af wie de BOB is.

Bij Royaalbanden dragen we natuurlijk graag bij aan plezierig én veilig rijden. Daarom zijn onze banden altijd scherp geprijsd en hoef je nooit met slechte banden de weg op!

Neem een kijkje in ons assortiment en selecteer jouw band