Winter? De winter is nog ver te zoeken. Is het verstandig om met winterbanden te rijden met zomerse temperaturen?
Met winterbanden rijden in de zomer levert een langere remweg op je hebt minder grip. Winterbanden hebben een ander profiel wat gericht is voor het gebruik op sneeuw en minder effectief op droog wegdek.

Nadelen van winterbanden in de zomer

- De remweg van winterbanden in de zomer is langer.
- Winterbanden hebben een minder goede wegligging in de zomer.
- Winterbanden slijten aanzienlijk sneller dan in de winter.
- Hoger brandstof verbruik.

Langere remweg

Wist je dat hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg wordt van de winterband. Je remweg is bij 15 graden Celsius 2,5 meter langer op winterbanden.

Slechtere wegligging

Winterbanden hebben een slechtere wegligging in de zomer. Eigenlijk kunnen wij concluderen dat het verstandiger is om in de zomer op zomerbanden te rijden.

Aanpassen snelheid en volgafstand

De langere remweg en minder goede wegligging moet gecompenseerd worden door het aanpassen van je snelheid en volgafstand. Met andere woorden als je in de zomer op winterbanden rijd is het verstandig om je rijgedrag aan te passen.  

Hoger brandstof verbruik

Met winterbanden rijden in de zomer of met hogere temperaturen boven de 15 graden Celsius zorgt ook nog eens voor een hoger brandstof verbruik.

Heb jij ook al gewisseld naar je winterbanden?

Moet ik nu terug wisselen naar de zomerband? Dat is niet nodig, het kan nog winter weer worden. Het wisselen naar zomerbanden is al mogelijk vanaf half maart, dus richting de zomertijd. Als er sprake word van constante temperaturen boven de 15 graden Celsius.

Wil je op tijd je banden terug gaan wisselen, maar ben je altijd te laat? Schrijf je dan nu in voor ‘save the date’. En je bent nooit meer te laat!