Wat voor auto rijd je?
 Welke band je nodig hebt is afhankelijk van het seizoen. In de winter heb je een winterband nodig maar een allseason band kan ook voldoende zijn. Of je hebt een zomerband nodig?
 Wat is je rijstijl? Ben je een sportieve rijder? Rustige rijder? Of een zakelijke rijder?
 Waar rijd je het meeste? Op snelwegen of provinciale wegen? Of rijd je veel kilometers op ruw terrein? Ook wel offroad genoemd.
 Wanneer rijd je?
 En natuurlijk is je budget is ook van belang bij de keuze van een band.

Heb je bovenstaande vragen beantwoord dan moet je de bandenmaat weten van de huidige banden, want niet alles past onder je auto. Geen idee hoe je bandenmaat moet lezen op de band?

 

Hoe lees je de gegevens op de band?
Weet jij je bandenmaat? Dan kan deze tool jou verder helpen met kiezen van de juiste band!

Je kan deze gegevens terugvinden op de zijwand van de band ook wel wang van de band genoemd, zie bovenstaande afbeelding. Wat betekent dat nummer? Wij nemen als voorbeeld bandenmaat: 205/55 R16 91H.

1. Breedte van de band (205). Breedte is in millimeter (MM). Voor standaardbanden ligt dit tussen de 125 en 335 mm.

2. Bandhoogte (55). Aanduiding van de hoogte van de band als percentage van de breedte. In dit voorbeeld is 55% van een breedte van 205 mm. Is dus 112,75 mm.

3. Bandtype (R); <<R>> = radiaalbanden <<ZR>> = hoge snelheidsbanden <<RF>> = runflatband, ook wel bekend als ‘RFT’-banden

4. Diameter (16); 16 is de diameter van de binnenrand van de band in inch. In dit voorbeeld spreken we dus over een 16 inch band. 

Weet jij het draagvermogen van je autoband? Weet jij hoeveel gewicht een band kan dragen? Waarschijnlijk heb je nog niet van draagvermogen, laadvermogen of loadindex gehoord. Dit zijn alle 3 benamingen die te maken hebben wat de band aan gewicht kan hebben. Het word ook wel de belasting van de band genoemd. 

5. Belasting: belastbaarheidsindex (91); 91 is een aanduiding van de maximale belastbaarheid per band bij de opgegeven maximum snelheid.  Belastbaarheid wordt ook wel draagvermogen of loadindex genoemd.
Wist je dat je de loadindex zelf kan berekenen? Je hebt werkelijk geen idee, toch? Het draagvermogen van je autobanden kan je zelf berekenen.


91 is de code van het draagvermogen van de band, dit betreft het getal voor de snelheidscodering. Aan de hand van dit getal is het mogelijk op te zoeken wat het maximale laadgewicht per band inclusief lading mag zijn. Is het mogelijk om de loadindex te berekenen voor de banden onder mijn auto? Ja zeker, wij nemen als bandenmaat 205/55 R16 91H.  Op je kenteken deel 1 staat het gewicht van de last as vermeld, bijvoorbeeld 1230 kg. Deze 1230 kg delen door 2 banden welke op de achteras gemonteerd zijn. De aslast is 1230 kg : 2 banden = 615 kg. Het draagvermogen, oftewel de loadindex, deze band moet dus minimaal 91 (615 kg) zijn.

Tabel Loadindex - draagvermogen berekenen

6. Snelheid (H); Indicator van de prestatie. Je dient je altijd te houden aan de maximale snelheid welke op de verkeersborden worden aangeduid. Binnen de bebouwde kom 50 km/per uur. Op doorgaande wegen binnen de stad is de advies snelheid 70 km/per uur. Buiten de bebouwde kom mag je 80 km/per uur rijden. Op snelwegen zijn de advies snelheden tussen de 100 km/per uur en 130 km/per uur. 

Houd wel rekening met de omstandigheden waar je op dat moment rijd. De snelheden die worden aangegeven zijn hierboven zijn allemaal advies snelheden.

Tabel snelheidsindex - hoe hard kan je volgens bandenfabrikanten rijden?

 

Belangrijk om te weten

√ Je mag nooit banden monteren met een lagere snelheidsindex dan door de fabrikant is voorgeschreven of welke al gemonteerd zijn onder je auto. Mocht je kiezen voor het monteren van winterbanden dan mag je wel een lagere snelheidscodering monteren dan er is voorgeschreven door de fabrikant. Het is dan wel noodzakelijk om zichtbaar een sticker te hebben zitten met de maximale toegestane snelheid. Het is tevens goed mogelijk om banden te monteren met een hogere snelheidsindex.

√ Je mag winterbanden monteren met een lagere snelheidsindex, let wel met één letter, dan die van je zomerbanden. Wanneer jou auto is voorzien van zomerbanden met index W, dan mag er op jou auto winterbanden worden gemonteerd met index V. Let op! Index H mag dus niet. 

√ Deze snelheidsindexen worden toegepast op banden die in goede staat verkeren. Indexen kunnen komen te vervallen als de banden zijn beschadigd, te zwaar zijn belast of gerepareerd zijn en/of een te lage bandenspanning hebben. 

De snelheidsindexen zijn gebaseerd op het rijden op snelwegen zonder snelheidsbeperkingen in Duitsland of op gesloten racecircuits. Door de verschillende snelheidsindexen verhitten en vervormen banden minder en leveren ze betere prestaties bij hoge snelheden.


LET OP! Hebben de banden die je monteert een veel hogere snelheidsindex dan de toegestane snelheden, er is geen enkele fabrikant die het gebruik van de banden voor niet toegestane snelheden aanbeveelt. Met andere woorden de snelheidsindex geeft je niet het recht om hogere snelheden te rijden dan aangegeven is.

Tegenwoordig kan het bandenlabel je ook helpen bij het kiezen van de juiste band. Het label geeft aan hoe goed de band scoort op brandstofverbruik, grip op nat wegdek en op rolgeluid.  En ander handig hulpmiddel bij je keuze voor de juiste/beste band zijn de bandentests. Banden worden getest/beoordeeld op verschillende punten, zoals slijtvastheid, remmen op sneeuw, handling en aquaplaning. 

Welke band is het beste?

Heb je nog steeds geen idee welke band het beste is? Dan is het verstandig om banden met elkaar te vergelijken op 3 punten. Het bandenlabel is daar een handig hulpmiddel bij, de banden worden op 3 punten met elkaar vergeleken, namelijk de brandstofefficiëntie, grip van de band op nat wegdek en het externe afrolgeluid.


In onze webshop is het mogelijk om banden met elkaar te vergelijken. De banden komen dan overzichtelijk naast elkaar te staan, zodat het vergelijken super eenvoudig is. 

  3 banden ter vergelijk - welke band is het beste?

Mocht het toch nog lastig blijven om de juiste band te kiezen? Stuur dan gerust een e-mail naar klantenservice@royaalbanden.nl en wij helpen jou graag verder.