Ik blijf nu wel bij mijn zomerbanden! Juist verstandig of niet?

De lente nadert en het is nog niet echt winter geweest. De winter kan nog opduiken of hij blijft dit jaar gewoon helemaal uit. Maar wat doe je als nu alsnog het winterse weer naar Nederland komt?

Blijf je rijden op je zomerbanden, of wissel je toch nog naar je winterbanden? We geven je een paar overwegingen om je te helpen bij je keuze.

Nederlands weer

Niets is zo onvoorspelbaar als het weer in Nederland, dus die winter zou zomaar nog kunnen komen. Aan de andere kant is het logisch dat je met de lente in zicht twijfels hebt over het al dan niet wisselen van je banden.

Bij dat Nederlandse weer horen echter meer afwegingen. We hebben, vaker nog dan kou, vooral veel te maken met (zware) regenval in Nederland en dat is ongebonden aan een seizoen. En is voor die nattigheid een zomerband of juist een winterband handig?

De vraag blijft dus staan; blijf ik bij mijn zomerbanden, of kies ik toch (nog) voor winterbanden?

Zomerband versus winterband?

Winterbanden hebben pas het gewenste effect bij temperaturen onder de 7° Celsius. Figuur 1. Profiel van een zomer- en winterband

Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling dan zomerbanden en zijn vaak wat ‘zachter’ dan zomerbanden. Daarnaast heeft een zomerband een veel gladder profiel.

Een zomerband op een besneeuwd wegdek heeft een langere remweg nodig, 3 keer zo lang zelfs, om veilig tot stilstand te komen. Bij een nat wegdek is de remweg langer.

 

Brandstofverbruik

Brandstofefficiëntie - Bandenlabel Met een zomerband rijd je zuiniger om dat de band ‘harder’ is en een gladder profiel heeft dan een winterband.  Daarom wissel je normaal gesproken van zomer- naar winterbanden wanneer het kouder wordt; je rijdt liever      niet onnodig met zachtere banden.

Een winterband heeft lamellen die zorgen voor extra grip bij remmen en optrekken onder ‘winterse’ omstandigheden. Deze lamellen zorgen ervoor dat het ongunstig is om in de zomer met winterbanden te rijden omdat deze band dan sneller zal slijten door de ‘zomerse’ temperaturen. 

Verschil in remweg; zomer- en winterband

Wil je meer lezen over dit onderwerp?
Lees dan snel ons blog ‘Is het nu echt te warm voor winterbanden?’

Natuurlijk zijn er meer opties dan alleen winter- of zomerbanden! Een all season band kan namelijk ook een prima optie zijn; zeker in situaties waarbij het weer veel wisselt of onzeker blijft. 

Zomerband versus all weatherband?

Verschil in profiel; zomer-, allseason- en winterbandZomerbanden zijn er met name voor weersomstandigheden die tussen de lente en de herfst voorkomen.
All-season banden zijn geschikt voor elke weertype en, zoals de naam al zegt, voor alle seizoenen. Met andere woorden; een all-season band is een universele band met unieke eigenschappen van zowel een zomer- en winterband.

Een all-season band heeft meer lamellen dan een zomerband en minder lamellen dan een winterband. Meer lamellen betekent minder stijfheid met een negatieve prestatie op remmen en minder grip op droog en nat wegdek. De band heeft minder lamellen op de buitenkant van het loopvlak (ook wel schouderzone genoemd) en op het loopvlak juist meer lamellen voor betere grip in winterse omstandigheden. De rubbersamenstelling van deze band is afgestemd voor optimale prestaties bij zowel zomerse als winterse temperaturen. 

Dus… wat is nou wijsheid? Wanneer doe je het goed?

Volg je eigen gevoel én houdt het weerbericht in de gaten.  Quote: 'Blijf je rijden op je zomerbanden? Of ga je toch nog wisselen naar winterbanden?'

Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, maar bieden in koudere omstandigheden veel meer veiligheid en rijcomfort. Zeker wanneer je niet graag rijdt bij gladheid of sneeuw, bieden winterbanden veel rust en zekerheid.

Heb je winterbanden liggen? Dan kun je op ieder moment dat de winter zijn intrede doet alsnog kiezen deze te laten monteren. 
Heb je geen winterbanden? Kies dan bijvoorbeeld voor een 4 seizoenenband. Deze band is prima geschikt voor het Nederlandse klimaat. 

Hulp nodig bij je keuze?

Weet je niet zeker welke band het beste past bij je auto, je rijstijl of je reis naar het buitenland? We helpen je graag!

Stel ons hier je vraag of bekijk zelf het assortiment in onze webshop