4 seizoenenbanden, zijn deze nuttig?

De 4 seizoenenband, all weather of all season band. Deze band is bijna  geschikt voor alle seizoenen en alle weersomstandigheden. Een 4 seizoenenband is een middenweg tussen een zomer- en winterband. Deze band heeft duidelijke voordelen ten opzichte van de zomerband onder winters weer en tekortkomingen ten opzichte van winterbanden op besneeuwde wegen. Zomer- en winterbanden zijn speciaal ontwikkeld voor hoge en lage temperaturen en presteren daardoor beter en zijn dus veiliger, dan all season banden.


De all season band is uitermate geschikt voor het Nederlandse klimaat, omdat het wegdek vaak nat en vuil is. En de temperaturen geen grote extremen kennen.  De all weather band is uitgerust met een profiel dat extra goed vuil en water kan afvoeren. Hierdoor presteert deze band goed op een nat wegdek, bijvoorbeeld een regenbui, een zomerband heeft dan al snel aquaplaning een all season band niet.

Voordelen van 4-seizoenenbanden

- Goede prestaties bij alle weersomstandigheden
- Geen zomer- en winterbandenwissel
- Kenmerken en levensduur als zomer- en winterbanden
- Ideale band voor het Nederlandse klimaat

Het hele jaar grip met dezelfde banden

De all season banden zorgen voor het hele jaar grip met dezelfde banden. De noodzakelijke zomer-winterbandenwissel is niet meer nodig. De all weather band heeft de kenmerken van de zomerband en winterband in één, maar let wel het blijft altijd een compromis. Deze band heeft onder winterse omstandigheden betere rijeigenschappen dan een zomerband,  maar presteert echter wel minder dan een winterband.

Minder veilig en plezierig in de zomer

Rijden met 4 seizoenenbanden in de zomer bij hogere temperaturen is minder veilig. Bij een noodstop vanaf 100 km/uur wordt de remweg 1,5 keer zo lang ten opzichte van de zomerband. De band reageert iets minder goed op stuurbewegingen en bederft het rijplezier nogal.


Ook met all season banden onder je auto is het verstandig om zowel in de zomer als de winter je rijstijl aan te passen. De veiligste combinatie is eigenlijk winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer.

4 seizoenen band voldoende grip bij lage en hoge temperaturen?

De rubbersamenstelling van een 4 seizoenen band is anders dan van een zomer- en winterband. De 4 seizoenen band biedt voldoende grip bij hoge/lage temperaturen en/of bij een vuil of nat wegdek.

De all weather heeft voordelen maar ook nadelen. Deze nadelen willen wij ook graag benoemen zodat je een juiste afweging kan maken voor de aanschaf van all season banden.

Nadelen 4 seizoenen band

- Minder goede prestaties bij hogere temperaturen
- Minder grip in bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld besneeuwd wegdek
- hogere slijtage

Desalniettemin kunnen wij u de all season band voor bepaalde typen gebruik dan ook sterk aanraden.

Rijd u weinig kilometers en gebruikt u uw auto niet voor de zomer vakantie of voor de wintersport dan is de all season band de ideale band voor u. maar ook voor kleine stadsauto’s is het een prima oplossing om in de winter toch de gladde straatjes in de bebouwde kom door te komen.

Kortom gebruikt u de 4 seizoenen band onder de juiste omstandigheden dan kan het voor u “de beste” keuze zijn.